Femeia-deasupra.org foloseste cookies. Prin navigarea pe femeia-deasupra.org, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Eruptie molari de minte – Extractie molar de minte

Hello,

 

 

25 August 2011:

„Ce poate să fie mai nasol decât să îţi crească molarii de minte? NIMIC! De mai bine de 6 ani mă chinui cu cele 4 măsele de minte, iar fiecare durere devin mai apăsătoare, mai lungă, cu umflarea gingiilor, ruperea gingiilor, muşcatul obrajilor, gâtul umflat şi dureros, mâncatul cu dificultate, îngreunare la deschiderea gurii, sângerări etc.

Când am mers la stomatolog prin primăvară mi-a spus că aceste măsele trebuie să le scot pentru că efectiv nu au unde să iasă, îmi împing dinţii, ies spre obraji, nu ies în linie cu ceilalţi dinţi…de aici şi durerile periodice.

Datorită faptului că de ieri am nişte dureri teribile la unul dintre molarii de minte, am hotărât noaptea trecută să caut un cabinet bun de stomatologie unde să scot nenorocita asta de măsea. La ora 23, aseară, mergeam la farmacie ca să îmi iau un calmant şi mi-a dat Saridon. Cum am ajuns acasă l-am luat.
M-a calmat pentru 3 ore aproape, timp în care am reuşit să dorm. La 2:20 mă trezesc durerile. Am băut ceai cald până dimineaţa. Saridon poţi să iei decât 4 comprimate şi alea în cazul durerilor uşoare. La farmacie mi-a spus să iau 3-4 maxim şi dimineaţa aş face bine să merg la un doctor să îmi cresteze gingia. Eu nu vroiam să îmi taie gingia, ci vroiam să îmi scoată măseaua asta inutilă.
De teamă să nu îmi prindă anestezia, nu am mai luat pastile şi am suportat durerea cum am putut. Cică nu are nimic dacă iei înainte de anestezie antiinflamatoare sau antibiotice, ci chiar sunt recomandate, dar eu nu ştiam.
După ora 8, când eram în drum spre renumita clinică privată din oraş (IEC – Piteşti), nu mă mai durea măseaua şi începea să îşi revină obrazul la dimensiunea lui normal (peste noapte, de la ceaiul cald s-a umflat foarte tare). Când am ajuns acolo cică e prea devreme şi că trebuie să îmi fac programare, plus că nu poate să îmi scoată măseaua dacă zona aia e umflată. Mi-a dat numerele de telefon şi a spus să revin după ora 9-10 cu un telefon.
Am ajuns acasă, m-am dus la Kaufland şi pe la 10 fără 10 am sunat. Secretara a insistat că trebuie să mă vadă un domn doctor, să îmi spună dacă se poate scoate sau nu, dacă bla bla bla. Întreb cât costă consultul, răspunsul era 30 lei plus o radiografie simpla dacă e cazul 10 lei. Eu pe site-ul lor am văzut că preţul unui molar ieşit e de 100 lei, iar a unui molar inclus total de 150 lei (până ce şi în sala de aşteptare erau aceleaşi preţuri), DAR eu întreb ca să fiu sigură. Primesc răspunsul 300 lei.  fluierici Trec şi peste asta doar să scap de durere. Totalul trebuia să fie de 340 lei.
După ora 10 revin cu un telefon ca să îmi spună dacă pot să merg la control. Îmi spune că pot să merg, chem taxi şi fug spre clinică. Ajunsă acolo, completez o fişă, aştept să îmi vină rândul şi intru la control.
1. La un control ştiu că se verifică toată gura. Aşa am văzut la toate cabinetele stomatologice. Îţi spune ce şi cum la dinţii cu problemă, apoi ia problema „în mână” cu dintele pentru care te-ai dus. Aici nu e aşa  chicotel . Am dat 30 lei doar ca să se uite câteva secunde la molarul respectiv.
2. Îmi face radiografia de 10 lei. El ştia că nu o să iasă bine, dar totuşi mi-a făcut-o că doar nu era pe banii lui. Un medic bun îmi spunea că el poate să îmi facă radiografia, dar că îmi ia banii de pomană şi că mai bine aştept să îmi treacă umflătura. Nuuuuuuu! El s-a gândit să îmi facă şi radiografia aia OPG sau ceva de genul, cea generală. Logic că a ieşit o ****, aşa că alţi 50 lei  ras .
3. Ia decizia să îmi facă o spălătură cu cloramină acolo. Deci, mă aşez pe scaunul ăla, începe să mă scormonească în gingia aia care îmi acoperea cât de cât molarul şi mă spală de 2 ori cu cloramină. Abia ce trecuseră durerile şi era bine, că a şi trebuit să o iau de la capăt cu durerile. De la 10:30 şi până pe la 16 m-au ţinut durerile. S-a gândit el să îmi dreneze pe acolo. Drenajul ăla a fost un *****. Dacă era nevoie de drenaj, nu mă ţineau durerile atâtea ore.
4. Urmează concluzia.
– că s-a produs o infecţie acolo de la igiena necorespunzătoare şi au rămas resturi de mâncare acolo.
Păi să îi spună lui ****** asta, nu mie. Spăl dinţii cel puţin de 2 ori pe zi, iar tartrul se pune mult mai repede decât înainte, cariile sunt mult mai prezente. Oricât te-ai spăla, resturi alimentare tot rămân la baza dintelui, de acolo pleacă şi tratrul. Cum să nu rămână mâncare la măseaua de minte care este jumătate acoperită de gingie şi care nu poate fi spălată eficient pentru că e băgată în…fundul gurii?
Deci să mă scutească de astfel de explicaţii că nu e asta. Dacă mă iau după el, dinţii mei ttebuiau picaţi de când eram mică, de când mi-au dat dinţii.  ras  Plus că mă apucă la câteva luni dureri uşoare şi rapid trecătoare, doar că de data asta măseaua a rupt gingia, a reuşit să mai rupă puţin din ea şi era logic să se întâmple aşa.
– să nu mai mănânc în măseaua respectivă şi să mănânc chestii moi.
Ei na ce noutate. Eu abia post să deschid gura şi nici o banană moale nu pot să mestec şi el îmi spune mie cum şi ce să mănânc.  hihi
– să revin mâine la un nou control, iar dacă se înrăutăţeşte o să găsească o altă metodă de a o rezolva pentru că nu e cazul să o scot.
Eu? La un alt control? Am dat 80 lei astăzi doar acolo şi să mă duc şi mâine? Mă mir că m-a scutit de radiografia aia de 10 lei.
Cum să te gândeşti la înrăutăţit din moment ce am venit la tine? Asta a fost întrebarea mea. Aveam să descopăr cu fiecare minut care trecea. Durerile erau din ce în ce mai prezente, iar gura şi faţa mea s-au UMFLAT DIN NOU! Sper că nu este o strategie de a avea pacientul mereu în cabinet.
Cum să spui că nu e de scos măseaua aia din moment ce ea creşte prost, creşte în obraz, îmi împinge dinţii, mi-a strâmbat dinţii din faţă ca să îşi facă loc, creşte şi are gingie pe ea iar dintele de sus (tot molar de minte) vine şi îmi calcă pe gingia aia şi mă ****?
După ce i-am spus chestia asta de mai sus, îmi zice : ah….da…e de scos  ras .

Îmi dă tratament  ras : Să iei nişte antiiflamatoare, chestii de genul.  ehna
Mi-am făcut o listă frumoasă de shopping de la farmacie, eu personal, iar bietul Free (Sărut mâna  ros ) s-a dus şi mi-a cumpărat: Amoxicilină 500 mg, Ketonal Forte şi Algocalmin în cazul în care la noapte fac iar noapte albă şi depăşesc dozele de la medicamentele mai puternice.
Toate plus Saridon au costat vreo 35 – 40 lei. Să mai socotesc cu ăia 80 lei plus taxi 15 lei plus cât trebuia să dau mâine la consult?

Merită oare să mai merg eu mâine? Nu. Eram dezumflată dacă nu îşi folosea toate instrumentele alea prin gingia mea. M-am uflat puţin mai tare decât eram de dimineaţă la 6-7.

Ah, să nu spun cum vorbea? În loc să îşi atragă clienţii…
Poate acolo sunt şi doctori drăguţi, dar eu acolo nu mai merg.

Mi se pare interesant că atunci când am ajuns la 8 mi-a spus asistenta că nu îmi scoate nimeni măseaua până nu se duce umflătură. Când am sunat pentru programare a insistat secretara să mă duc azi şi poate decide doctorul să mi-o scoată chiar dacă e umflată. Eu ce să mai cred. iubesc

Ştia că nu or să iasă bine radiografiile şi el m-a pus să le fac. Nu putea să mă lase să îmi treacă umflătura şi apoi dădeam nişte bani, dar erau mai cu folos? Eu am văzut una dintre radiografii şi era bine ieşită, dar ştiu eu ce nu era bine, ce nu îi convenea?”

 

 

 

2 Aprilie 2012:

„Vă spuneam joi că urmează să scap de măselele astea „nebune” de minte.
Am tot avut emoţii şi mă gândeam că abia aştept să scap măcar de o măsea. Ei bine, astăzi am scăpat de cele 2 de sus. Nu pot să spun decât că regret că am suferit atât de mult timp din cauza lor şi că nu le-am scos acum câţiva ani.

În fine, să trec la poveste. Ştiu că mulţi dintre voi sunteţi curioşi cum stă treaba cu scosul lor. Şi eu am citit despre multe cazuri înainte de extracţie, iar unele chiar erau mega urâte.

Am intrat, am dat radiografia panoramică, m-am urcat pe scaun, mi-a dat d-na dr. cu spray anestezic la molarii de sus, a făcut injecţiile cu anestezie pe interior şi exterior la cele 2 măsele, şi-a pregătit instrumentul (Elevator Bein) cu care mi le-a scos şi a început treaba. A durat aproximativ 3-4 minute pentru ambele măsele. Au ieşit super uşor.

Cum le-a scos?
A împins cu instrumentul respectiv în ele şi au ieşit imediat.

Doare când scoţi molarii de minte?
Absolut deloc. Simţi că împinge în ele, dar nu este durere absolut deloc.

Doare după ce trece anestezia?
Au trecut 2 ore, dar nu simt deloc durere. Dacă o să simt o să iau un ketonal forte, dar nu cred că o să fie nevoie.

Sunt restricţii de vreun fel după scoaterea molarilor de minte?
Da.
– În primele 2 ore nu ai voie să deschizi gura, ci vorbeşti cu dinţii strânşi ca să nu pice pansamentul
– Nu bei şi nici nu mânânci în primele 2 ore, iar apoi doar la temperatura camerei – nu fierbinte, nu rece
– Nu consumi lactate
– Nu foloseşi scobitoarea sau alte instrumente ascuţite în zona respectivă
– Nu periezi acolo şi nici nu clăteşti cu putere.”

 

 

 

 

 

 

18 Aprilie 2012:

„După cum spuneam mai sus, astăzi, 18 aprilie, mi-am extras şi ultimele măsele de minte şi anume cele inferioare / de jos. M-am rugat doar ca să nu fie cum am citit pe net ” 45 minute s-a chinuit dr. ca să îmi scoată o măsea de minte inferioară”. Din fericire Dumnezeu m-a auzit şi i s-a făcut milă de mine plecaciune  plecaciune  plecaciune  plecaciune  plecaciune  plecaciune . E drept că am stat mult în cabinet, dar nu pentru că s-a chinuit să extragă măselele, ci pentru că….o să vă spun mai jos de ce  tongue  tongue .

Am intrat în cabinet, am dat radiografia panoramică doamnei doctor, am luat loc pe scaun, mi s-a pus babeţica  tongue , am deschis gura, s-a uitat, a dat cu anestezic spray, a pregătit injecţiile şi de aici să începem să povestim puţin mai lent big_smile .
Injecţiile nu m-au durut, dar le-am simţit până unde au intrat chicotel , până la încheietura maxilarului. Da, sună a „câââhhh…ce urât!”, dar nu e dracul atât de negru pe cât se vrea el.
Una dintre măsele era complet inclusă, iar cealaltă era parţial ieşită, dar la ambele gingia a fost tăiată, dar măselelea au fost făcute pe rând.
A luat elevatorul acela, a împins în prima măsea, adică cea parţial ieşită dar pentru că nu era nici ieşită total, nici acoperită total de gingie, nici ieşită pe poziţie, nici nu se putea curăţa ok, când a început să împingă în ea, a ieşit la suprafaţă puroi  neutral . Nasol, ştiu, dar nu atat de grav pe cât pare. Mâncarea a reuşit să ajungă sub gingie şi s-a transformat în ceva nedorit. La scoaterea ei a fost nevoie şi se taie puţina gingie ce era prinsă de măsea. Scoaterea ei (mă refer din momentul în care a împins şi până a ieşit măseaua din locul ei) a durat 20 secunde.

În timpul ăsta simţea amorţeala până la pleoapa superioară a ochiului de pe partea dreaptă (am fost mai amorţită pe partea asta decât pe stânga), inclusiv ureche,  iar când închideam ochii simţeam că nu pot să îl mai deschid uşor pe dreptul  chicotel ; ochiul stâng se deschidea imediat, iar la dreptul simţeam că am greutăţi pe el şi îl dechideam mai greu.
Limba…cine o mai simţea  ras . Nu am putut să curăţ gura când mă punea.  chicotel

A urmat tăierea gingiei celui de al doilea molar. Am simţit uşor de tot în anumite părţi când cresta şi atunci am început să mă rog să fiu suficient de amorţită cât să nu simt când iese măseaua. A început să împingă în ea. Poate cineva aşteaptă să îi spun dacă am simţit durere.  hihi Ei bine…da  chicotel , dar am rezistat. Nu ştiu de ce nu am amorţit cum trebuia. A durat câteva secunde să iasă.

După treaba asta a urmat cusutul. Am fost cusută doar la cea care a fost inclusă. A durat o veşnicie cappatrat  cappatrat . Nu am simţit durere deşi era partea unde anestezia nu era 100% eficientă  chicotel , ci doar când trăgea de fir – simţi, dar nu doare.
La  cea care a avut puroi, mi-a pus un material acolo, astfel să se vindece cum trebuie, cu riscuri cât  mai mici.
Preţ total: 245 RON

 

Acum cred că mi-a trecut anestezia şi nu am încă dureri.
Mi s-a spus că o să am dureri şi că o să se umfle(comprese cu apă rece, dar eu am auzit recent de varianta cu prosoape băgate în congelator).

Tratament:
Amoxicilină 500mg : 20 capsule, 1la 6 ore
Mig 400 mg: 10 capsule, 1 la 12 ore
Omeran: 10 capsule, 1 la 12 ore.

O să pun poze cu ele, dar nu diferă mult de molarii de minte superiori, ci doar la rădăcină în sensul că au o singură rădăcină şi nu 2 micuţe ca cele de sus.

Concluzie: aş mai face treaba asta de n ori. Poate a sunat dureros ce am spus, dar nu este aşa.”

 

 

În locul măselelor de minte de jos am rămas cu 2 găuri măricele laughing , dar or să se închidă ele într-o zi tongue .

Comments

 1. Salutare! Sunt si eu in aceeasi situatie. Am toate 4 maselele de minte! Din care una semiinclusa, adica se vede jumatate din ea. N-am auzit nimic la tine de aparat dentar. Nu pot sa cred ca nu ti-au recomandat asta, mai ales daca zici ca ai dintii strambi. Sigur nu ti-a zis nimic de aparat? Ca mie mi-au zis. Am scos deocamdata doar una si acum ma duc sa o scot pe aia semiinclusa. Sunt tot in Pitesti, si ma duc tot la un d-asta care are si nonstop, e ceva de Costache. happy M-am saturat de dureri. Sper sa scap cu timpul. Tu cum te mai simti? Ai mai avut probleme de cand le-ai scos?

  • Bună, Alex!

   Mi-am pus aparat în mai 2012. Mai am câteva luni şi scap de el big grin.

   Eu am fugit de Costache. Am fost cu cineva apropiat la cei de la Costache şi s-a întors cu dantura mai proastă big grin. Trata superficial şi nu spunea nimic din ceea ce face.
   La un moment dat am avut o noapte întreagă dureri colosale la o măsea de minte şi am tot sunat în noaptea aia la Costache, dar nu a răspuns nimeni. Aşa că am toate motivele să nu calc pe la ei big grin. A doua zi m-am dus la IEC şi m-am întors cu dureri de măsea, aşa că nici pe la ei nu mai calc. Preţuri mari şi interes zero pentru pacient.

   Semi-incluse am avut şi eu şi le-am scos pe toate 4 în doar 2 vizite la medicul stomatolog (câte 2/şedinţă) la Elendenta. A lucrat super şi îi rămân veşnic recunoscătoare d-nei doctor stomatolog. În plus, a fost foarte ieftin. Unde mă interesam, aveau preţul de 400 lei pentru o măsea semi-inclusă, ori eu am dat banii ăia 400 şi un pic pe toate 4. Le-a scos rapid şi uşor. O singură măsea m-a durut, dar nu din vina medicului. Regret că m-am chinuit atâţia ani cu ele şi le-am suportat toate durerile pe care mi le cauzau când începeau să crească. Una dintre măselele de jos (semi-inclusă) efectiv a făcut infecţie. Singura măsea de minte care m-a durut, dar nu ştiu ce s-a întâmplat pentru că anestezia a întârziat să îşi facă efectul. Mi-a făcut anestezia pentru ambele măsele de jos în acelaşi timp. Dreapta mi-a amorţit cumplit de tare, a scos măseaua, iar când a trecut la măseaua din stânga…
   Tot aici mi-am pus şi aparatul ortodontic cu 1500 lei/arcadă.

   Alex, cele de jos sunt mai ciudate, ca să zic aşa. A durat ceva timp până s-au vindecat găurile rămase după extracţii, dar nu dau dureri şi nici nu sângerează. Îmi era frică să nu se dezlipească cheagurile de sânge care se formează acolo, dar nu am păţit-o. După ce le-am scos, a fost o eliberare totală pentru mine. Crede-mă că am început să zâmbesc după fiecare dintre cele 2 şedinţe de extracţii. Am scăpat de teama zilelor când aveau să reapară durerile şi în sfârşit măselele din spate calcă una peste cealaltă. Înainte, datorită măselelor de minte, ele fiind mai înalte + că ele călcau pe gingia de pe cele semi-incluse (de jos), măselele celelalte nu se mai atingeau una pe cealaltă. Groaznic, dar totuşi am suportat an după an.
   Să te fereşti de lactate după ce faci extracţiile şi să fereşti locurile respective de periuţă, scobitori sau chestii care pot să provoace o sângerare.

   Tu unde îţi pui aparatul? Să ştii că după ce îl pui o să spui că nu te doare nimic tongue; dar de la o oră la alta începi să simţi dinţii ciudat, apoi dureri, dar or să treacă de la o zi la alta. Pentru mine, primele două săptămâni au fost ciudate şi am consumat doar lichide, dar acum mănânc orice (chiar şi alune) deşi am restricţii. Singura restricţie pe care am respectat-o, a fost „să nu consumaţi gumă” laughing. Interzic anumite alimente ca să nu îţi rupi vreun bracket, dar atât timp cât se pune la loc whistling

   Sfatul meu: dacă te incomodează măselele de minte sau dacă nu sunt poziţioante corect, iar medicul ţi-a recomandat extracţia -- Să nu baţi în retragere, ci scapă de ele. Dacă ai dinţii strâmbi şi vrei să ai un zâmbet frumos şi să nu ai complexe când vine vorba de dantură, din nou te încurajez să îţi pui aparat. Nici una extracţia, nici aparatul dentar nu sunt ceva greu de realizat sau suportat şi merită să faci orice ca să ai o dantură frumoasă.

 2. Nu pot decat sa-ti multumesc ca ne-ai impartasit povestioara. Pentru cateva minute aproape ca uitasem de durere. O sa mi le scot si eu ca nu mai suport durerea si umflaturile, eu avand vreo 2 carii mici in decursul a 20 de ani de viata laughing

  • Să îţi alegi un medic bun şi să mergi cu toată încrederea la doctorul stomatolog. O să vezi că după aceea o să fii mulţumită şi fericită că ai scăpat de ele. Nu merită efortul să le suporţi durerile cauzate.
   Să înţeleg că acum îţi dau dureri?

   • Vinerea trecuta le-am scos ! Da, au inceput sa-mi faca exact aceleasi probleme ca si tie, umflaturi, gretate in inghitire, etc. Dar doar cele din partea inferioara, cele in partea superioara nici n-am simtit cand au rasarit.
    Acum arat ca un Buldog dinala trist.
    Oricum, trebuie sa recunosc, ca in ciuda asteptarilor mele, extractiile au fost foarte hardcore. Am stat putin mai bine de o ora pentru toata operatiunea iar la un momentdat tremuram din toate incheieturile pe scaunul ala. Nu zic, anestezia a fost destul de buna, dar cat m-a zgaltait numai eu stiu.
    Cica chirurga asta era foarte buna, (acu’, eu nu stiu ce sa mai zic) mi-a mai luat si 660 lei pentru extractii si-o radiografie panoramica ce zicea ea ca are nevoie.
    Lasand totul la o parte, cand mi-am vazut maselutele ce tari si infipte pareau, m-a luat cu jale, dar continui sa-mi repet ca era spre binele meu.
    Sper sa-mi treaca umflaturile astea, ca m-am saturat sa arat asa tongue

    • Doamne, dar ce vă fac pe scaunul ăla de vă ţine chiar şi o oră? Eu am scăpat imediat şi la una dintre ele mi-a tăiat şi gingia. A făcut anestezia, a împins în ele şi au ieşit imediat laughing. Când le-am scos pe cele de jos, de la anestezie mi se modificase puţin faţa tongue, dar mi-am revenit repede.
     Crina, dacă ai fi stat mai mult cu ele acum chiar nu ai fi avut dubii dacă era sau nu spre binele tău tongue. Nu pot să spun în cuvinte cât de mulţumită am fost că am scăpat de ele.

 3. Din pacate e 3:00AM, au trecut 5 zile de cand le-am scos iar in momentul asta nu pot sa dorm de durere. Am luat toata medicamentatia corect, nu mananc nimic nici macar caldut, sa nu mai vorbim fierbinte, imi clatesc gura cu Tantum Verde de 4-5 ori pe zi, si totusi am momente in care imi vine sa strang maxilarul sau sa scrasnesc din dinti din cauza unor impulsuri foarte suparatoare. Nu stiu ce sa mai zic. Am fost ieri la control iar doctorul mi-a zis ca arata mai bine. M-am mai si dezumflat. Totusi, cand m-am dus acolo, m-am dus linistita cu ce-am citit pe-aici, ca merge repede, dar nu toti avem noroc. crying

  • Câte măsele ai scos? Superioare sau inferioare?
   Eu am avut baftă, sincer. Nu ştiu ce ţi-a făcut. A lucrat prea mult şi pe deasupra îţi dă de „lucru” şi acum cu durerile şi umflăturile. Trebuia să scoţi una la doctorul acesta şi dacă nu îţi plăcea cum lucrează, puteai să mergi în altă parte. Îmi pare tare rău că ai păţit aşa.
   Şi dacă ar fi avut măselele nişte rădăcini ciudate şi care îngreunau extracţia, nu cred că poţi să chinui atât de mult un pacient în 2013.
   După primele două extracţii (făcute într-o şedinţă) doctora m-a programat la următoarele 2 extracţii (tot într-o şedinţă), iar apoi să îmi scoată firele de la o gingie, dar nu m-a chemat niciodată ca să se uite la cum se vindecă. Mi-a recomandat analgezice pentru dureri încă de la început, dar prima dată nu am avut nevoie. Mi-a dat pastile (obligatoriu de luat) în a doua şedinţă, după ce mi-a găsit infecţie la o măsea.
   Nu consuma nimic fierbinte pentru că asta sporeşte umflăturile. Doctora mi-a recomandat atunci să bag prosoape în congelator şi să le aplic pe obraz în caz că mă umflu, dar nu a fost cazul la mine. M-am umflat în ultima şedinţă de extracţii din cauza anesteziei, dar mi-a trecut repede.
   Ai grijă cu clătitul ca să nu îndepărtezi cheagul format acolo.

 4. Bunaa!!!
  Am citit povestioara ta si sincer iti spun ca am trecut si eu pe la medici de cartier care mai rau mi-au stricat maselele si din cauza lor si lucrarilor proaste am ramas fara 4! Aici eu o sa vin cu parere pro IECenter ! Eu am plombat 3 maselute in 2010 a dl dr. Diaconu si nici acum nu am probleme cu ele! In toamna am revenit din nou pt o alta masea care era plombata de o idioata de stomatoloaga in 2009 si mi-a facut carie sub plomba. Nu am stiut acest lucru pana nu a inceput sa mi se sparga si implicit sa ma doara. Am incercat sa ma programez la acelasi medic care ma tratase in 2010, la dl. Diaconu dar din pacate nu mai lucra pt ei, asa ca m-a programat la dna dr. Selegean Cristina si mi-a facut lucrare buna. La inceput m-a durut cateva zile dar m-a chemat gratuit sa imi maseze maseaua cu un gel timp de 5 zile (cam dupa 3 sedinte mi-a trecut durerea si m-a mai chemat 2 peste ca sa fie sigura ca nu o sa mai am probleme). Mi-a trecut si acum nu mai am probleme. Acum ma gandesc sa ma programez din nou pt un detrartraj tot la ea. Iar referitor la bani de consultatie nu am platit decat prima data in 2010. De atunci nu mi-a mai luat bani pt asta.

  • Bună Larisa!

   Dacă te referi la dr. Diaconu care este profesor pe la o universitate în Craiova şi are şi un cabient stomatologic în Bucureşti -- sper să nu confund persoanele -- ştiu că are cabinet de câţiva ani pe Fraţii Goleşti, Piteşti. Am vrut să scot măselele la cabinetul dumnealui, dar pe atunci nu reprezenta o necisită prea mare şi nici nu îmi venea să dau până la 400 lei/măsea, dar era cel mai bun tarif pe care l-am găsit atunci. Am amânat până când m-au apucat durerile acelea teribile (câteva luni mai târziu) şi am ajuns la IEC.
   Nu ştiu cât ai dat la IEC pentru plombat măselele, dar au nişte preţuri exagerate. Ce m-a deranjat era că pe site au pus un preţ, în cabinet era afişat alt preţ, iar până la final aveai un preţ cel puţin dublu. De dl. dr. Diaconu ştiam că a lucrat la ei şi ştiam că era un doctor renumit, dar când am mers eu acolo, dumnealui nu mai lucra acolo, ci avea cabinet individual.

   Carii sub măsele plombate, am avut şi eu. De câţiva ani am prins o dna. doctor stomatolog foarte drăguţă -- Cristina Bahnariu (Cabinet Oana-Gheorghe, str. Exerciţiu). Lucrează foarte atent, face treabă bună, iar preţurile mi se par chiar mici. Aici mi-am făcut periaj, detartraj, mi-am plombat măsele, mi-am pus implant cu pivot.
   O altă clinică la care aş apela cu toată încrederea este Medical Tours. Pe mine m-au impresionat mult în sens pozitiv.

   Îţi mulţumesc pentru comentariu şi mi-a făcut plăcere să citesc părerea ta.

 5. Buna ziua…numele meu este iulian si sper din suflet sa primesc un raspuns de la ci care sunt in cunostiinta de cauza. De aproximativ 4 ani stau cu un molar care mi-a crescut ffff aiurea in partea de sus…intra in obraz si in fiecare luna tot fac infectii. Ok…m-am obisnuit cu el, dar de trei zile imi creste altul jos in partea stanga, aceeasi parte. Am dureri groaznice si simt cum imi rupe gingia iar dintii parca incep sa se strambe…probabil neavand loc, acea masea isi face singura. Sunt constient ca trebuiesc scoase ambele masele….Intrebarea mea este: cum se procedeaza cand se scot astfel de masele, doare? De exemplu maseaua de sus care a crescut in obraz e foarte aiurea crescuta….eu nu o vad oricat as deschide gura. Cum vor proceda medicii ca sa o scoata, imi vor deschide gura cu acel aparat care iti largeste gura? Daca stie cineva rog sa ma anunte. Multumesc

  • Bună Iulian!

   Eu le-am scos anul trecut pe 2 şi 18 aprilie (vezi mai sus în articol). Modul în care procedează depinde foarte mult de doctor.
   În primul rând vreau să-ţi spun că chiar dacă se întâmplă să te doară la extracţie, merită tot efortul. O să ai o viaţă liniştită. Dacă alegi să nu rişti, să nu faci extracţia, nu faci altceva decât să te chinui toată viaţa cu ele.
   Mie nu mi-a pus nimic de lărgit gura. Mi-a făcut anestezie locală, a luat o prostie de intrument care seamănă cu o şurubelniţă (elevator stomatologic se numeşte şi poţi să vezi imagini pe net), a împins în fiecare măsea şi în câteva secunde le-a scos. Simplu, rapid şi cu anestezie prinsă nu are de ce să te doară. Eu nu am avut dureri nici după anestezie.
   E păcat să stai cu ele şi să suferi. Pe lângă durerile pe care trebuie să le suporţi când erup măselele, deplasarea dinţilor, problemele stomatologice care pot să apară pe viitor, gândeşte-te cât o să te chinui să mănânci, iar dacă nu mesteci bine o să ajungi mai târziu să te vaiţi de stomac şi alte cele.

   Curaj şi mergi la doctor pentru extracţii!

 6. hei buna…mi-am extras 2 masele de minte plus inca un molar(antepenultimul) deoarece sub coronita s-a produs o infectie care mi-a distrus si o parte din os. Problema este ca dupa 10 zile de dureri si chinsad inca imi e ciudat sa mananc, deoarece in gingie a ramas gaura, gaura adaaanncaaaa si orice as manca intra acolo. ma clatesc cu apa de gura dar cu toate astea am impresia ca imi pot ramane resturi…in cat timp se inchide gaura? mersi frumos!

  • Bună!

   E normal să rămână gaură acolo. Da, găuri mari big grin . La mine a durat foarte mult până s-au unit gingiile între ele. Luni de zile. Eu zic să nu te stresezi foarte tare atât timp cât nu faci infecţie sau nu te mai doare locul extracţiei.
   Ca să nu te stresezi după ce mănânci, după fiecare masă te uiţi cu o lanternă, o oglindă (dacă e cazul) să vezi dacă ai sau nu resturi alimentare acolo. Dacă vezi că ai resturi alimentare şi nu s-au dus după ce ai spălat danturi, le îndepărtezi uşor cu ceva care să nu-ţi provoace răni.

   • Iti multumesc din suflet! asta si fac…orice, dar orice mananc ramane oricat de bine m-as clati, astfel chiar daca stiu ca nu este indicat cu un betisor de ureche la suprafata indepartez acele resturi. nu stiam cum ai procedat tu si cat timp a durat vindecarea happy ma gandesc ca dupa 10 zile sunt sanse mai mici ca din diverse cauze sa apara o infectie, adica sper…

    In rest nu mai am dureri si astept sa ma vindec pe partea stanga ca sa scot maselele de minte si pe partea dreapta!!

    Multumesc de sfatkiss

    • Cu drag. E normal să pătrundă mâncare acolo şi mai ales că sunt nişte găuri mari. Iniţial, mi se părea imposibil ca acele găuri să se acopere vreodată. Găurile erau mari, timpul trece, gingiile se chinuiau să acopere şi nu prea reuşeau, dar cu timpul s-a închis.
     Eu am scos şi cu scobitoarea şi cu o chestie asemănătoare celei din imaginea de aici, dar ceva mai mică -- http://www.mynails.ro/uploads/products/_instrument-manichiura-metal-2-capete_300.jpg
     Nu mi-am făcut răni, dar am făcut-o cu mâna mea, pentru mine şi nu pot să recomand asta şi altora big grin.

     După zece zile nu prea mai sunt şanse de infecţie şi nu mai ai nici cheagurile de sânge de la extracţii. Poţi să mănânci lactate şi bănuiesc că nu mai iei tratament pentru infecţie.

     • Da, ai mare dreptate si mie mi se pare deoacamdata imposibil ca aceste gauri se vor inchide laughing acelasi instrumet folosesc si eu…
      Nu, am luat doar augmentin 5 zile, nu am avut infectie de cand am extras maselutele si pot consuma lactate, dar evit pe cat posibil preventiv.

      Multumesc mult, sfaturile tale chiar mi-au fost de mare ajutor!

      • Ştiu că ţi se pare imposibil să le mai vezi vreodată acoperite, dar o să vezi că în timp nici urmă de ele nu o să mai vezi. Chiar astăzi mă uitam la ale mele, şi după un an şi jumătate, gingia nu doar că a acoperit găurile, dar a şi crescut puţin de tot peste nivelul ultimei măsele.
       Am urmat şi eu tratament pentru că sub una dintre ele mi-a găsit infecţie. Consumă lactate fără grijă şi clăteşti apoi cu apă de gură.

       Toate cele bune,

 7. Astazi am fost la stomatolog, la dna Georgescu in Nord. Foarte cumsecade si foarte atenta. Insa…nu am rezistat la durere cand a vrut sa imi scoata molarul de minte inferior, cu 2 anestezii (2 fiole), eu simteam maseaua cum ma durea, mai putin gingiile. Maine la 11.00 sunt programata la chirurg, dna Morariu. Sa vedem ce iese, daca iese, mai exact. Dar nu mai trec prin durerea de azi!! Sper…

  • Îmi pare rău să aud că ai trecut printr-un asemenea chin, dar două fiole şi să nu ţi se anestezieze gura? Măsele sunt ieşite complet?
   De Morariu am auzit şi cred că am vrut să merg acolo, dar nu mai ştiu pe unde are cabinetul. Cumva pe Exercitiu?

 8. a auzit cineva de MIGALIDENT din Iasi? merci, la mine asta din minte s-a rupt si acum ma doare..dar frica e si mai mare…

 9. Salutare,de curiozitate,am fost la dentist recent si mi-a zis ca nu par a fi probleme la molarii de jos,dar eu simt undeva in stanga cum ma doare gingia,acolo in fund de tot unde se presupune ca ar trebui sa iasa molarul,ce sa fac ? Sa merg la dentist sa taie gingia ? Nu e o durere mare,dar e enervanta. Mersi anticipat

  • „Nu par” dar nici dentistul nu era sigur.
   Dacă te doare, în principiu iese măseau, dar măselele de minte sunt cele mai problematice în sensul că se întâmplă frecvent să intre mâncare pe sub gingie şi să se ajungă la infecţie. Eu de exemplu am avut infecţie la un molar de minte de jos. Durerile provocate de molarii de minte nu te fac să te urci pe perete, dar durează câteva zile şi este mai mult o durere săcâietoare. Ai putea să-i ceri unui dentist să-ţi taie gingia. Nu se vede deloc din dinte?

 10. Salut, Lady. E minunant ca pe tine nu te-a durut. Dar cazul meu e putin diferit, cu toate ca eu am reusit in viata mea sa simt dureri imense dar ca asta cu maseaua inca nu si mai ales tinind cont de faptul ca mereu sint rabdatoare, rabd orice durere, iar acum am inceput a plange fara sa vreau.
  Deci, mie tot imi cresc toate 4 masele din minte de la 17-18 ani (acum am 23) si cele de sus si stanga jos au crescut cu mici dureri de gingie, periodic cresteau cite 2-3 sapt, puteam manca asa mai usor si nici o problema, au iesit ok toate 3, una e pe 80 % iesita, de jos, dar nu ma doare deloc.
  Cosmarul insa s-a inceput cu cea de-a 4, dreapta jos. Acum aprox 10 zile s-a inceput sa ma doara gingia ca deobicei, am crezut ca e ultima si in sfarsit scap, dar n-a fost sa fie, s-a umflat gingia, era ft groasa, noaptea nu puteam dormi, ma dureau toate 6 masele din partea dreapta, pana la nerv, prima data am simtit durere de masea, era imposibil. Luni am hotarit sa plec la mine in suburbie la dentist. Ala a zimbit cind i-am zis problema, s-a uitat, a zis „dar ce nu ai mancat cevva tare cu putere acolo sa rupi gingia?” dar eu zic mai stiu eu ce spune, poate e recomandabil asa. L-am rugat sa-mi taie gingia deasupra pt ca credeam ca asta e cauza principala de asa dureri imense. El nici nu s-a uitat daca am infectie sau nu, mi-a pus injectia de la care lacrimi mi-au dat, mai ales ca eu odata am dat proba la lidocaina si aveam alergie, el parca nici nu m-a auzit, totuna a pus-o,a zis ca aia nu era la lidocaina proba. De aici s-a inceput totul. Mi-a amortit parca binisor, dar cind a inceput a taia simteam durere la nerv, tragea gingia ca de parca scoate 5 masele odata, spre sfarsit fara sa vreau, atunci cind deja baga vata aia acolo m-au luat slabiciunile, inca 2 sec si pierdeam cunostinta, m-a pus repejor cu scaunul in jos, m-a dat cu spirt la nas si in vrio 3 min mi-a trecut. A zis doar septolete sa iau. Peste vrio 30 min cind ajung aproape acasa am crezut ca mor, a trecut amorteala si s-au incepyut niste dureri cum in viata nu am simtit, m-au tinut vrio 2 ore, am rreusit sa plang de durere. Dar am baut un ketanov si peste vrio 3 ore m-am linistit. Apoi a 2-a, a 3-a zi tot dureri, nu mai mici ca inainte de a taia gingia,exact la fel de puternice, plus s-a facut un fel de puroi alb la gingia taiata ft dureros. M-am dus la el ieri si am iesit tot eu vinovata ca vata aia a cazut in prima zi, ca de ce nu mananc peste gingia aia. Cum sa mananci peste gingia abia taiata?? eu asta nu inteleg, sa bag infectie sau ce vrea el? Si deci a taiat iar puroiul cela, a bagat fara anestezie vata iarasi dupa dinte, eu rabdam durerea aia pe viu. Mai pe scurt eu cred ca era putina infectie de la inceput, care el nu a luat-o in seama, el gura nu mi-a curatit-o cu nimic, apoi a taiat gingia peste infectie si s-a agravat. Dar cu toate ca el imi spune sa mananc peste dintele cela, eu nu am de gand, se poate baga mancare in ea si peurma nu mai scap de infectie, plus ea se prinde iar eu iar o rup daca o ating tare. Deci m-am dezamagit inca intr-un medic ( primul e ginicologul care m-a stricat cu antibiotice date la nimereala). Acum parca se prinde gingia, desi tot doare. Astept doar sa se prinda bine gingia, pana cind nu merg la altul sa ii dau bani aiurea. Deci, mergi la medic sa te ajute iar el da vina tot pe tine ca nu ai facut ce trebuie sau iti face mai rau. Nu zic, poate si asta trebuia, taierea gingiei sa iasa maseaua, dar eu cred ca el trebuia sa curate sau sa treaca inflamatia, infectia, sau macar o radiografie sa recomandat, poate nu e de vina gingia aia. Apropo la mine toate masele de minte sint in pozitie normala, ca si vecinile, nu e prob in asta. Asta e istoria mea. Dar nu e nevoie sa se sperie altii cu aceeasi prob pentru ca eu sint din Moldova , aici e alta istorie cu medicii big grin

  • Experienţa ta nu este deloc plăcută, iar medicul este cu certitudine nebun.
   Cum să mănânci chestii tari acolo? Cum să mănânci alimente pe măseaua aia ţinând cont că aveai rană şi infecţie?
   Pe mine m-au durut toate măselele de minte, ani la rândul până am fost nevoită să le scot. La fel ca şi tine, săptămâni întregi mă dureau gingiile. Am avut şi infecţie la una. Evident că intrau resturi alimentare pe sub gingie şi n-aveam cum să le scot. Oricât te-ar bate medicul la cap să speli bine dinţii, singura soluţie să nu-ţi intre resturi acolo, este să nu mănânci.

   Tu acum trebuie să urmezi un tratament cu antibiotice pentru că infecţia nu trece de la sine. Trebuie să stai departe de lactate, să foloseşti şi apă de gură, dar cel mai important este tratamentul. Era bine să-ţi ceară şi o radiografie, dar la ce-mi spui de el… nu ştiu dacă ştie să se uite pe ea. Sfatul meu este să strângi câţiva bănuţi, să mergi la un cabinet privat din oraşul apropiat. Din păcate, medicii sunt groaznici în zilele noastre. Ar putea să ne facă viaţa mai bună şi mai uşoară, dar dacă ei nu au învăţat la timp şi s-au angajat pe pile… Nu zic că cei de la privat sunt perfecţi, dar caută informaţii despre ei înainte să te programezi.
   Măsele de minte sunt îngrozitoare. Pentru mine au fost un chin pe care l-am suportat timp de câţiva ani.

   Multă sănătate!

 11. Buna ziua fratilor…in primul rand vreau sa va multumesc pt toate comentariile.si vreau sa va spun ca sunt foarte stresat cu toata treaba asta.deci am mari probleme cu maseaua de minte de jos stanga. De aproximativ 4 …5 luni se chinuie sami iasa.in tot acest timp am avut niste pauze in care no mai simpteam dar a inceput dinou chinurile.am fost la stomatolog vreau sa defunesc ca in germania .dar acesta doar mia taiat putin sai faca loc. Ce ma sperie mai tare este ca mi sa umplat foarte tare si am citit ca poate modifica aspectul facial.si ce este mai grav este ca nu ma pot intelege cu nmn pt ca nu stiu vorbi
  ..vreau sa stiu daca este normala perioada asta de 5 luni .va rog frumos datimi cel mai bun sfat.va multumesc

  • Situaţia -- te doare, te lasă câteva luni, iar te doare, iar te lasă -- am păţit-o ani buni pentru că nu aveau loc să iasă măselele de minte. Şi dacă nu le-aş fi scos, ci siguranţă şi astăzi aveam acele dureri.
   Sfatul meu este să faci o radiografie şi să ceri părerea unui stomatolog, să îţi spună dacă au sau nu spaţiu unde să crească. Înţeleg că nu ţi-e uşor acolo, însă trebuie să găseşti o soluţie.

   Da, e normal să te lase o perioadă, apoi să ai aceste dureri. Sunt neplăcute. Se umflă gingia, nu poţi să mănânci s.a.m.d. Ai putea să iei nişte pastile care să-ţi atenueze durerile.

 12. georgiana says:

  Buna ziua. In august,anul trecut, a inceput sa ma doara partea din stanga sus a maselelor. Am fost la medicul stomatolog, care mi-a zis ca o sa imi creasca maseaua de minte, pentru ca nu o sa aiba loc o sa creasca inspre cerul gurii, si peste 1-2 ani o sa ma duc pentru extractie. De atunci durerea pe toate maselele a persistat, dar a fost acceptabila ca intensitate, desi nu puteam sa mananc in partea stanga. Ieri au inceput sa ma doara dintii din fata, de sus, durerea a persistat pe toata partea stanga toata noaptea si astazi vad ca revine la interval de 1-2 h/ pe parcursul a 5/10 min. Este normal sa ma doara atat de rau? Medicul stomatolog mi-a zis ca nu are cum sa imi distruga alte masele, dar durerea care acum se rasfrange pana la tampla, ma nelinisteste din ce in ce mai mult. Va multumesc mult.

  • Se vede că trăim în România, ţara cu mulţi medici nebuni. Cum să îi spui omului să suporte durerea în următorii X ani? Nu îmi explic.
   Nu e nevoie ca o măsea să iasă o parte sau total în exterior. Poate să fie acoperit de gingie şi să fie scoasă prin chirurgie. Este un strop mai costisitor -- depinde de medic, de cabinet, de oraş, locaţie etc -- dar se merită să scapi de măsea de la bun început, atât timp cât nu creşte pe poziţia ei, provoacă dureri şi nu are o utilitate.
   Eu zic că nu are cum să îţi distrugă alte măsele. Ea încearcă să iasă şi îşi face loc mai mult prin împingere. E posibil să îţi împingă dinţii şi să le modifice poziţiile.
   Când creşte o măsea de minte, atât timp cât nu are spaţiu suficient, da, este normal să ai dureri îngrozitoare întinse pe zile întregi. Şi durerile reapar după câteva săptămâni sau luni.

   Multă sănătate!

 13. Dr. Diaconu e la Medical Tours

Lasa un comentariu aici.

*