Femeia-deasupra.org foloseste cookies. Prin navigarea pe femeia-deasupra.org, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Retete pentru gogosi

 

 

1. GOGOŞI PUFOASE

Ingrediente:

3 pliculeţe zahăr vanilat

2 ouă şi încă un gălbenuş

500 g făină

3 linguri zahăr

puţină sare

25 g drojdie

200 ml lapte-să fie călduţ

Punem drojdia la dospit în puţin lapte cald cu puţin zahăr. Adaugăm făina, apoi zahărulşi pe cel vanilat, puţină sare. După ce le-am amestecat bine, putem pune treptat laptele. După ce am frământat bine, acoperim bine aluatul cu prosoape ca să fie cald şi îl lăsăm la dospit. După ce îşi dublează volumul, putem să întindem o foaie şisă o decupăm cu un pahar sau cu diferite forme. Le lăsăm doar 10 minute şi apoi le putem pune în ulei încins ca să le prăjim. După ce s-au părjit pe ambele părţi, le scoatem şi le punem pe un şerveţel ca să absoarbă uleiul din ele. Le putem umple cu ciocolată, dulceaţă, miere s.a. sau putem să le dăm doar prin zahăr pudră.

 

2. GOGOŞI DE POST

INGREDIENTE:

3 ceşti apă călduţă

1 ceaşcă ulei

1 ceaşcă zahăr

1 cub drojdie

2 pliculeţe zahăr vanilat

scorţişoară, rom s.a.

făină cât cuprinde

Se dopeşte separat drojdia cu puţină apă călduţă. Într-un vas mai mare punem restul de apă călduţă, zahărul, uleiul, zahăr vanilat. Când s-a topit zahărul putem adăuga drojdia topită. Apoi se adaugă în ploaie făina. Când aluatul devine elastic-nu prea tare, îl acoperim şi îl punem la cald ca să se dospească. După ce şi-a dublat volumul, tapetăm masa cu făină şi întindem aluatul(~1 cm să fie stratul) şise decupează cu paharulsau cu diferite forme. Le mai lăsăm pe masă încă 15 minute şi apoi putem să le prăjim în ulei încins. La sfârşit le dăm prin zahăr pudră sau putem să le servim cu dulceaţă/miere.

 

3. GOGOŞI DIN GRIŞ

INGREDIENTE:

120 g griş

40 g stafide

60 g mere

60 g unt

20 g zahăr

zahăr pudră

200 ml lapte

2 ouă

Fierbe grişul cu laptele şi zahărul. Îl laşi apoi puţin la răcit şi apoi adaugi ouăle, stafidele şi merele curăţate şi tăiate în bucăţele.

Pune câte o lingură din aluat, la prăjit în unt încins. După ce se prăjesc pe ambele părţi, se scot şise pudrează.

 

4. GOGOŞI FĂRĂ OU

INGREDIENTE:

800 g făină

400 g zahăr

1 l apă

2 linguri nucă pisată

ulei

sare

1 linguriţă bicarbonat

Se pune apa la fiert împreună cu un praf de sare. Când clocoteşte, se poate turna treptat peste făină. Se adaugă bicarbonatul. După ce devine un aluat bun, îţi ungi palmele cu ulei şi începisă faci gogoşirotunde. Se pune într-o tavă unsă cu uleişi tapetată cu făină şise bagă la cuptor. În acest timp prepari un sirop din 2 pahare cu apă şi 2 cu zahăr. Când acesta clocoteşte, se toarnă peste gogoşile rumenite. Se mai lasă la cuptor până când gogoşile absorb tot siropul. Se scot apoi pe o fafurie şise presară deasupra nuca pisată.

 

5. GOGOŞI AROMATE

INGREDIENTE:

1/2 kg făină

5 linguri zahăr

2 linguri ulei

20 g drojdie

1 esenţă rom

1 pliculeţ zahăr vanilat

coaja de la o lămâie

ulei pentru prăjit

Se dizolvă drojdia şi zahărul într-o cană cu lapte călduţ şi se adaugă peste făină. Se frământă şise adaugă uleiul călduţ, coaja de lămâie şi aromele. Se lasă la dospit aluatul. Apoise întinde pe o suprafaţă tapetată cu făină. Se fac forme din aluat cu paharul sau cu alte forme. Se mai lasă 10 minute şi abia apoi le părjeşti în ulei încins. Le scoţi pe un şerveţel după ce s-au făcut pe ambele părţişi după ce s-au mairăcit şis-a scurs uleiul, le pudrezi.

 

 

 

6. GOGOŞI ECONOMICE ŞI PUFOASE

INGREDIENTE:

2 ouă

1 gălbenuş

500 g făină (maxim 550)

200 ml lapte cald

3 pliculeţe zahăr vanilat

25 g drojdie proaspătă

1 praf de sare

Drojdia, o lingură de zahăr şi puţin lapte se amestecă şise pune în centrulfăinii. După ce s-a dospit drojdia se adaugă zahărul, zahărul vanilat, ouăle şi gălbenuşul mixate, sarea şise amestecă adăugând treptat laptele. Se frământă aluatul până devine elastic. Se lasă timpă de 30 minute la dospit, suficient cât să îşi dubleze volumul. Se răstoarnă aluatul pe masă şise întinde fără a maififrământat din nou. Cu ajutorul unui pahar se fac gogoşile. Se mai lasă timp de 10 minute pe masă, apoise prăjesc în ulei bine încins. Foculsă fie mediu. După ce s-au prăjit, se scot pe un şerveţel umed, apoise pudrează.

Lasa un comentariu aici.

*