Femeia-deasupra.org foloseste cookies. Prin navigarea pe femeia-deasupra.org, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe.

Dulceata si compot

Compot de piersici decojite

 

INGREDIENTE:

 

1 kg zahăr
3 kg piersici
2 pliculeţe zahăr vanilinat

Se spală, se decojesc şi se înlătură sâmburii piersicilor. Se taie în cubuleţe piersicile.
Într-o oală se pun la fiert apa, zahărul şi zahărul vanilat.  Se lasă să dea în câteva clocote. În acest sirop se opăresc fructele, apoi se pun în borcane. Se toarnă peste fructe şi siropul. Se pun capacele, apoi se ţin borcanele în pături până se răcesc.

 

 

Compot de prune

 

INGREDIENTE:

 

1 kg zahăr
3 l apă
2 linguri de oţet
prune

Prunele spălate se pun în borcane. Din restul ingredientelor se face un sirop ce se toarnă fierbinte pentru prune. Se pun capacele borcanelor, apoi borcanele se pun în pături ca să ste la cald.  A doua zi se pot pune în cămară.

 

 

 

Gem asortat

 

INGREDIENTE:

 

1 kg zahăr
3 kg gutui
2 kg mere

Merele şi gutuile spălate se dau prin răzătoare. Se pun într-o oală împreună cu zahărul şi se pun pe foc. Fructele îşi vor lăsa sirop, aşa că nu puneţi apă.
Când consideraţi că fructele au fiert şi au scăzut suficient, stingeţi focul şi puneţi dulceaţa fierbinte în borcane. Ţineţi borcanele întoarse până a doua zi.

 

 

 

Dulceaţă de gogonele

 

 

INGREDIENTE:

 

2 kg gogonele
1 kg zahăr
1 esenţă vanilie
3 căni apă

Gogonelele spălate şi curăţate de codiţă, se taie în cubuleţe şi se pun la fiert împreună cu zahărul şi apa. Când se leagă dulceaţa şi este aproape gata, se adaugă esenţa şi se mai lasă puţin pe foc.

Se toarnă dulceaţa fierbinte în borcane, se pun capacele, iar borcanele se ţin până a doua zi cu capacele în jos.

 

 

DULCEAŢĂ DE BANANE

 

INGREDIENTE:

 

10 banane
2 căni apă
2 căni zahăr
zeama de la o lămâie

Bananele tăiate în cubuleţe se amestecă cu zeama de lămâie. Apa şi zahărul se pun la fiert până se face sirop. Se adaugă bananele şi se fierb până se îngroaşă. Se amestecă foarte des pentru că altfel se prinde de cratiţă.
După ce s-a închegat suficient, se opreşte focul şi dulceaţa se toarnă în borcane. Borcanele se întorc cu fundul în sus şi se lasă aşa până a doua zi.

 

 

 

DULCEAŢĂ DE PORTOCALE ŞI KIWI

 

INGREDIENTE:
10 kiwi
3 portocale
600 g zahăr
50 g pectină
2 esenţe vanilie
2 căni apă

Se curăţă fructele şi se taie în cubuleţe şi se pun pe foc împreună cu celelalte ingrediente. După ce a fiert bine şi s-a închegat, se ia de pe foc, se pune dulceaţa în borcane, iar borcanele se întorc cu fundul în sus şi se ţin aşa până a doua zi.

 

 

 

GEM DE BANANE ŞI ANANAS

 

INGREDIENTE:
2 banane
150 g anans
300 g zahăr
20 g unt
zeama de la o lămâie

Ananasul se taie cubuleţe, iar banana se pisează cu o furculiţă. Se adaugă lămâia şi zahărul. Se lasă timp de o oră într-o cratiţă ca să îşi lase sucul. După o oră se pune cratiţa pe foc şi se amestecă din când în când. După aproximativ 2 ore, gemul este gata. Se adaugă untul, se amestecă bine şi apoi se poate turna în borcane. Borcanele se întorc cu fundul în sus până a doua zi.

 

 

 

GEM DE CĂPŞUNE

 

INGREDIENTE:
4 kg căpşune fără codiţă şi frunze
2 kg zahăr / după gust
zeama de la o lămâie

Căpşunele şi zahărul se pun într-o cratiţă şi se lasă aşa timp de câteva ore, cât să îşi lase sucul. După ce şi-a lăsat sucul, se pune cratiţa pe foc şi se amestecă din când în când. După aproximativ 20-30 minute se adaugă zeama de lămâie. Gemul se fierbe până ce căpşunele devine moale (se striveşte uşor cu o furculiţă). Când este gata se toarnă fierbinte în borcane.

 

 

 

DULCEAŢĂ DE MERE CU SCORŢIŞOARĂ

 

INGREDIENTE:
2 kg mere curăţate şi date prin răzătoare sau tăiate în cubuleţe
1 kg zahăr
zeama de la 2 lămâi
scorţişoară

Se pune într-o cratiţă un strat de mere apoi unul de zahăr, iar de mere, iar de zahăr şi tot aşa până se termină merele şi zahărul. Se lasă cratiţa timp de câteva ore ca să îşi lase merele sucul. După câteva ore se adaugă zeama de lămâie şi scorţişoara şi se pune cratiţa pe foc. Se ia de pe foc după ce au fiert bine merele şi s-a închegat dulceaţa. Se toarnă fierbinte în borcane.

 

În cazul în care nu doriţi să daţi merele prin răzătoare, le puteţi tăia cubuleţe, le puneţi la fiert cu zahărul şi apă cât să le acopere, iar după ce au fiert, pasaţi merele.Se adaugă esenţă de vanilie, scorţişoară şi se lasă la fiert până se încheagă.

 

 

 

 

DULCEAŢĂ DE FRUCTE DE PĂDURE

 

INGREDIENTE:
1 kg fructe de pădure
300 g zahăr
1 plic gel fix

Fuctele de pădure se amestecă cu zahărul şi se lasă timp de câteva ore să îşi lase sucul. Se pune pe foc şi se adaugă şi plicul de gel fix. După ce fructele au devenit moi, iar compoziţia s-a închegat, se ia dulceaţa de pe foc, se pune în borcan şi se întoarce borcanul cu fundul în sus. După ce s-a răcit dulceaţa se întoarce borcanul.

 

 

 

DULCEAŢĂ DE PEPENE VERDE / ROŞU

 

INGREDIENTE:
1 kg coji pepene
500 g zahăr
apă
zeama de la o lămâie sau 1 plic gel fix

Se curăţă cojile de suprafaţa verde închis. Cojile curăţate le tai în bucăţi şi le pui la fiert în apă(suficientă cât să le acoperi). Când cojile de pepene devin moi se adaugă zahărul şi gel fix, dar se lasă pe foc până dulceaţa se încheagă.
Dulceaţa fierbinte se pune în borcane, se înfiletează capacele, iar borcanele se pun cu fundul în sus până a doua zi.

 

 

 

DULCEAŢĂ DE PIERSICI ŞI NECTARINE

 

INGREDIENTE:
1 kg nectarine şi piersici
1 banană
300 g zahăr
1 gel fix
apă

Fructele se spală şi se taie în cubuleţe. Se pun apoi într-o oală cu apă şi se pun pe foc. După ce fructele au fiert, se adaugă zahărul amestecat cu gel fix. Se mai lasă pe foc timp de 3-5 minute. Se pune dulceaţa fierbinte în borcane, apoi se pun capacele şi se întorc borcanele cu fundul în sus. Se ţin aşa până a doua zi.

 

 

 

 

GEM DE PRUNE

 

INGREDIENTE:
5 kg prune fără sâmburi
2 kg zahăr

Prunele spălat şi curăţate se pun într-un vas astfel: un rând prune, zahăr presărat, un alt rând de prune, iar zahăr s.a.m.d.
Prunele se ţin la frigider pentru cel puţin 12 ore pentru a-şi lăsa sucul. În cazul în care nu aveţi răbdare, se poate pune apă peste ele şi se pun imediat la fiert.
Spuma ce se formează în timpul fierberii, se înlătură. Se ţin prunele pe foc până se leagă. La sfârşit puteţi să folosiţi şi gel fix (dacă nu vi se pare suficient de legat gemul).
Se pune gemul fierbinte în borcane, se pun capacele şi se întorc borcanele cu fundul în sus.

 

 

Lasa un comentariu aici.

*